Archeologové našli na předměstí Plzně vodovod z 15. století

03.09.2011 23:21

Stovky let staré vodovodní potrubí našli archeologové při průzkumu plzeňského předměstí v Jízdecké ulici. Nález je unikátní v tom, že o existenci rozvodů vody v okrajových částech města v období kolem 15. století neměli badatelé ani tušení.

 

„Nic podobného jsme nikdy na předměstí nenašli,“ uvedla vedoucí průzkumu Kateřina Postránecká ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek.

Jedná se o půl metru dlouhou část dřevěného potrubí o průměru dvanáct centimetrů. „Je to v podstatě vyvrtaná kláda. Jednotlivé díly byly k sobě přichyceny železnou spojnicí, která je vidět i na nalezeném artefaktu,“ upřesnila Postránecká s tím, že vodovod napájel zřejmě studně. Nalezený díl čeká důkladná konzervace.

Archeologové chtějí objev prezentovat již tuto sobotu. „Chystáme den otevřených dveří právě v této lokalitě, kde jsme našli další zajímavé věci. Návštěvníky budeme místem provádět včetně odborného výkladu,“ pokračovala archeoložka.

Předměstí skrývalo další zajímavé vykopávky 

Mezi další zajímavé vykopávky v této lokalitě patří například pozůstatky tři sta padesát let starého domu, jehož součástí byla poštovna a zájezdní hostinec.

„V kronikách se o něm píše už v roce 1660. Část domu sloužila jako pošta a hospoda. Obecně platilo, že na předměstích měli bohatší měšťané hospodářské zázemí nebo se zde soustřeďovala řemesla, která hrozila například požárem nebo nelibým zápachem, třeba koželužny nebo kovárny,“ vysvětlila Postránecká.

Zdroj: www.novinky.cz