Klaus chce pro Českou republiku trvalou vyjímku ohledně zavedení Eura!

30.08.2011 23:18

Ze zpravodajství:

Prezident Václav Klaus chce pro Česko trvalou výjimku z povinnosti zavést euro. Prezident to uvedl při úterním setkání s českými velvyslanci. "Jestli bych měl (k euru) něco nového veřejně nastolit, pak by to byl jedině opt-out z naší povinnosti přijmout euro. Ale toho se vláda bojí," řekl prezident. Klaus je odpůrcem přijetí eura dlouhodobě.

 

Můj názor:

Tento výrok z úst Václava Klause se mi líbí.

Rozhodně si myslím, že koruna neodmyslitelně patří k České republice a také z ekonomických důvodů bude dobré si naší měnu zachovat.

Podívejme se co euro způsobilo například v Řecku, které muselo požádat EU o finanční pomoc.

Navíc půjčka Řecku je nesplatitelná - myslím si, že je ty půjčky Řecku jsou jenom oddalováním státního bankrotu, který by bez půjček již nastal.

Nebo se podívejme na naše slovenské sousedy, ktěří po zavedené eura nejsou zrovna v ekonomickém růstu - spíše to jde se Slovenskem takzvaně z kopce.

Opt-out pro zavedení eura, který by Klaus chtěl pro ČR je vyjímkou z práva EU pro členský stát, kterého již využili například v Dánsku, Velké Británii nebo ve Švédsku.

Pro ostatní země EU platí povinnost jednotnou měnu přijmout, pokud budou splněna požadovaná kritéria.

Vláda se rozhodně vyjímky bojí a raději by euro přijala, jenže to by pro naší zemi nebylo příliš žádoucím krokem.

Uvidíme jak se situace bude vyvíjet, momentálně je předčasné něco řešit a komentovat, protože zavedení eura není aktuálním tématem.

Jezevec