Ochraně životního prostředí nevěnuje stát dostatečnou pozornost

18.07.2011 21:15

 Více než třetina Čechů - konkrétně 38 procent - nepovažuje péči, kterou český stát věnuje stavu životního prostředí, za dostatečnou. Vyplynulo to z květnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), jehož výsledky byly zveřejněny.

 

Respondenti měli za úkol zhodnotit, jak se podle jejich názoru Česká republika stará o životní prostředí. "Pozitivní hodnocení v tomto případě převládá nad hodnocením negativním. Názor, že starost o životní prostředí je přiměřená, vyslovilo 54 procent dotázaných, za nedostatečnou ji pak označilo 38 procent účastníků výzkumu. Pouhá dvě procenta lidí se domnívala, že se stát stará o životní prostředí příliš mnoho," uvádí se v závěrečné zprávě, kterou tazatelé na základě šetření vyhotovili.

Lidé se měli vyslovit také k aktivitě jednotlivých úřadů a institucí na poli ochrany životního prostředí. "Nejlépe je již tradičně vnímána aktivita obecních úřadů (63 procent kladných odpovědí) a ekologických organizací (62 procent). Méně pozitivně nahlížejí čeští občané na činnost ministerstva životního prostředí (40 procent), krajských úřadů (39 procent) a vlády (28 procent). Nejméně příznivě je hodnoceno působení parlamentu (18 procent)," shrnuli sociologové výsledky dotazování.

Péče o životní prostředí patří k tématům, na která se CVVM svých respondentů ptá opakovaně. Aktuální šetření skončilo nevalně pro vládu a parlament. "Poklesem kladného hodnocení se kabinet vrátil na úroveň roku 2009. Stejný trend jsme zaznamenali také u parlamentu a ministerstva životního prostředí," hodnotí sami tazatelé.

Oproti minulému dotazování si naopak polepšily obecní úřady a ekologické organizace.

Průzkum se uskutečnil ve dnech 2. až 9. května a zapojilo se do něho 1 115 respondentů.

Zdroj:

 

https://domaci.eurozpravy.cz/ekologie-a-zemedelstvi/30525-ochrane-zivotniho-prostredi-nevenuje-stat-dostatecnou-pozornost/

 

Vlastní komentář:

Vláda by se měla starat o tyto záležitosti, protože jsou velmi důležité a ne pořád jenom škrtat a škrtat, jak je tomu doposud.

Na Ekologii v zemi se vůbec nemyslí, což je velká škoda.