Přímá volba prezidenta v ČR

16.12.2011 19:53

Ve středu schválila Poslanecká sněmovna návrh zákona, který by měl zavést v ČR přímou volbu prezidenta.

Pokud by byl tento zákon nyní schválen i senátem, budou moci občané volit prezidenta v únoru roku 2013.

Nyní se čeká na schválení zákona Senátem, který se bude zabývat touto věcí již začátkem příštího roku.

 

Můj názor:


Myslím si, že tento krok je velice užitečný, protože možnost vybrat si z nabídky kandidátů a dát mu svůj hlas je opravdu dobrá možnost.

Nyní se prezident volil bez zásahu občanů, což je velká škoda.

Teď přichází v úvahu otázka, zda si nezaplatí například bohatý podnikatel Andrej Babiš provtřídní kampaň, která bude mít za úkol oslnit občany a naslibuje všechny možné řešení, které přinese a kdyby se dostal do pozice prezidenta, nic ze slibů nevykoná.

Prezidentem by se měl stát vzdělaný, problematikou státu znalý a čestný člověk, který nepůjde jen po výdělku, ale něco pro naší zemi udělá, protože nejsme zrovna v dobré situaci.

A jak se může stat občan ČR kandidátem?

Musí mít za sebou podporu 20 poslanců nebo 10 senátoru anebo 50 000 hlasů v petici, kterou podepíší lidé starší 18 let.

Zatím má přímá volba prezidenta podporu v Senátu, ikdyž je pár senátorů, kteří se nechystají zákon podpořit, měl by zákon projít.

Rozhodně by naší zemi neuškodil prezident, který bude mít dostatečné zkušenosti a bude hájit naší zemi i na zahraničním poli.

A jak to vypadá s možnými kandidáty?

Jan Švejnar, Jan Fischer, Karel Schwarzenberg, Miroslava Němcová, Jana Bobošíková, Vladimír Remek, Miloš Zeman, Andrej Babiš a jistě přichází v úvahu mnoho dalších lidí, například i osobnosti, které se nikdy do politiky nehrnuly.

Na zpravodajském serveru www.idnes.cz jsem se dokonce dočetl, že by mohl kandidovat Tomio Okamura nebo populární zpěvák Karel Gott.

Můj osobní názor je takový, že by se měl prezidentem stát Miloš Zeman, jako politik je mi velice oblíbený a vždy se mi líbily jeho výroky a jeho postoje.

Pokud se zákon schválí, bude to jenom naše volba a uvidíme, kdo se prezidentem stane, ale do té doby je ještě hodně času, protože rok 2013 je vzdálený.

Jezevec