Řeka Amazonka má pod zemí stejně dlouhou sestru

26.08.2011 23:32

Pod nejdelší řekou světa Amazonkou se nachází další. Existují náznaky, že měří zhruba 6000 kilometrů, a je tedy skoro stejně dlouhá jako Amazonka. S odkazem na výzkum, jehož výsledky byly prezentovány minulý týden na konferenci Brazilské geofyzikální společnosti v Riu de Janeiro.

 

Mohutný tok se podle vyjádření Valye Hamzy z brazilské Národní observatoře nachází kilometry pod dnem Amazonky. Naznačuje to výzkum teplotních rozdílů při 241 neaktivních ropných vrtech, které v oblasti v 70. a 80. letech zanechala brazilská státní společnost Petrobras.

Ze získaných údajů plyne, že čtyři kilometry pod Amazonkou se rovněž ze západu na východ pohybuje vodní masa, řekl Hamza, po němž tým výzkumníků podzemní řeku nazval. Amazonie tedy podle jeho slov má ve skutečnosti dva zavodňovací a odvodňovací systémy – Amazonku a její sestru v podzemí.

Hamza zdůraznil, že výzkum je teprve v počáteční fázi. Podrobnosti a případné definitivní potvrzení existence dvojčete Amazonky očekává do konce přespříštího roku.