Nositel Nobelovy ceny ostře odmítl myšlenku globálního oteplování

20.09.2011 21:45

Na protest proti široce prosazované myšlence, že člověk vyvolal globální oteplování, zrušil členství v Americké fyzikální společnosti (APS) laureát Nobelovy ceny, norský profesor Ivar Giaever. Dal najevo, že je znechucen tím, že společnost propaguje šíření strachu u veřejnosti. Vědec popírá teorie o globálním oteplování vůbec.

 

„Teplota je neuvěřitelně stálá a úroveň lidského zdraví a štěstí se zcela zjevně zlepšily během ‚éry oteplování‘,“ uvedl Giaever v rezignačním dopise jednatelce APS, z kterého cituje server Climate Depot.

Giaevera popudilo oficiální stanovisko APS: „Důkazy jsou nesporné: Dochází ke globálnímu oteplování. Pokud nebudou přijata potřebná protiopatření, dojde pravděpodobně k výraznému narušení pozemských fyzikálních, ekologických a sociálních systémů, bezpečnosti i lidského zdraví. Musíme okamžitě snížit emise skleníkových plynů. "

Uznávaný fyzik se především pozastavuje nad tím, jak je možné spolehlivě změřit průměrnou teplotu na celé Zemi za celý rok a použít to jako nezvratný důkaz. Ale i tak, jestliže se teplota za posledních 150 let změnila z 288,0 na 288,8 stupně Kelvina, znamená to, že byla až neuvěřitelně stálá.

Giaever patří k tisícovce disidentů 

Giaever, který v roce 2008 podpořil s dalšími 70 laureáty Nobelovy Ceny kandidaturu Baracka Obamy na amerického prezidenta, není prvním prominentním vědcem, který kvůli sporu o globální oteplování rezignoval na členství v APS. Před ním to již udělal fyzik Hal Lewis.

Zpráva amerického Senátu z roku 2009 zmiňuje Giaevera jako jednoho ze 700 předních vědců z celého světa, kteří odmítají většinovou teorii o člověkem vyvolaném globálním oteplování (aktualizovaná zpráva Senátu mluví již o více než 1000 vědců). Zároveň patřil ke stovce signatářů dopisu adresovaného v březnu 2009 Baracku Obamovi, který odmítá obavy z globálního oteplování jako přehnané.

"Jsem z Norska, měl bych se opravdu bát, že se trochu oteplí? Já jsem bohužel starý muž. Slyšeli jsme mnoho podobných varování o kyselých deštích před 30 lety a ozonové díře před 10 lety a odlesňování, ale lidstvo je stále tady, " prohlásil Giaever a dodal: "Globální oteplování se stalo novým náboženstvím. Často slyšíme o tom, kolik vědců jej podporuje. Ale počet není důležitý: důležité je pouze to, zda jsou jejich tvrzení správná. My ve skutečnosti nevíme, jaký je skutečný vliv na globální teplotu. Existují lepší způsoby, jak utratit peníze."

www.novinky.cz